Wat is vaginale droogte?
Je zult vrouwen niet snel over ‘hun droge vagina’ horen spreken. Rond dit intiem onderwerp hangt vaak een taboe sfeertje. Nochtans hebben veel vrouwen er last van. Het is allerminst iets om je over te schamen.
Je lichaam maakt het vrouwelijke geslachtshormoon ‘oestrogeen’ aan. Als het gehalte van dit hormoon daalt, zal dat allerlei gevolgen hebben voor je lichaam. Er zal minder bloed door je vagina stromen en de wand van je vagina zal minder slijm vormen. Hierdoor krijg je last van vaginale droogte. Het is een typische klacht van de menopauze. Maar ook op jongere leeftijd kun je er last van hebben. Bijvoorbeeld wanneer je pas bevallen bent, vooral als je borstvoeding geeft. Soms is stress de boosdoener van je probleem.
Een droge vagina kan verschillende ongemakken met zich meebrengen. We sommen ze even voor je op:
- Je voelt pijn bij het vrijen: als je pijn hebt, is het normaal dat je plezier en zin in het vrijen verdwijnen. Je seksleven kan er danig onder lijden. Bovendien raakt de wand van je vagina makkelijker beschadigd als ze niet vochtig genoeg is. Zo ontstaan er wondjes en verlies je bloed na het vrijen.
- Je krijgt last van jeuk, irritatie of een branderig gevoel.
- Als je een tampon inbrengt, voelt dit vervelend aan.
- Je loopt meer kans op een vaginale infectie: in een droge vagina kunnen schadelijke bacteriën en schimmels beter groeien.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Voor veel vrouwen vormt de pijn tijdens het vrijen het grootste probleem. Hier volgen enkele tips die de pret in je bed hopelijk kunnen verbeteren:
- Zorg ervoor dat je tijdens het vrijen voldoende opgewonden bent. Een uitgebreid voorspel kan je hierbij helpen. Je lichaam zal op de seksuele prikkels reageren en je vagina wordt vochtiger.
- Probeer regelmatig te vrijen. Als je vrijt wordt je vagina gestimuleerd en blijft ze in een goede conditie.
- Gebruik een glijmiddel. Dit is een eenvoudig maar doeltreffend hulpmiddel om pijn bij het vrijen te verminderen.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Je vindt vaginale droogte misschien niet het meest aangename gespreksonderwerp. Overwin je schaamte en praat er toch over met je apotheker.
- Vertel je apotheker allereerst hoelang je er last van hebt en wat je misschien zelf al heeft uitgeprobeerd. Op die manier kan hij of zij de gepaste raad geven.
- Ben je in je menopauze? Dan kan dit de oorzaak zijn van je vaginale droogte. Meldt dit daarom ook aan je apotheker, dan kan hij of zij hier rekening mee houden bij het advies.
- Als je medicatie neemt, is het belangrijk je apotheker hierover in te lichten. Sommige geneesmiddelen kunnen immers een droge vagina veroorzaken. Voorbeelden zijn bepaalde soorten van 'de pil', middelen tegen depressie of tegen allergie. Je apotheker is de persoon bij uitstek om je hierover meer te vertellen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Hieronder vind je enkele middeltjes waarvoor je bij je apotheker terecht kan:
- Je apotheker kan je helpen bij je keuze tussen de verschillende glijmiddelen. Niet elk glijmiddel is immers even geschikt voor vaginaal gebruik! Er bestaan middelen op basis van water en op basis van siliconen. Deze laatste drogen minder snel op en je zult hier dus wat langer plezier aan beleven.
- Je kunt bij je apotheker ook vochtinbrengende middelen verkrijgen. Deze breng je aan in de vagina door middel van een applicator. Dergelijke intieme gels kunnen je klachten voor een langere tijd verlichten.
- Misschien brengen voedingssupplementen op basis van planten wel soelaas. Zo zouden de besjes van de duindoorn een positief effect hebben op vaginale droogte. Ook de plantaardige oestrogenen (‘fyto-oestrogenen’) uit hop, rode klaver of zilverkaars zouden rond de menopauze de typische klachten als warmte-opwellingen en vaginale droogte in zeker mate kunnen verlichten.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Ben je met bovenstaande tips niet geholpen? Ga dan eens langs bij je huisarts. In zeldzame gevallen ligt een ziekte aan de grond van je vaginale droogte. Je arts zal dit verder onderzoeken.
Als je in je menopauze bent, ondervind je misschien ook andere typische ongemakken. Worden deze klachten problematisch en voelt je je er echt niet goed bij? Dan kan je arts je therapie op basis van hormonen voorstellen. Deze behandeling heeft wel bijwerkingen. Je arts zal de voor- en de nadelen grondig met je bespreken.
Heb je vooral last van je droge vagina en vallen de andere klachten goed mee? In dit geval kan je arts je een vaginale crème voorschrijven. Deze crèmes bevatten ook hormonen, maar ze werken alleen op de vagina zelf in. Je zal er hierdoor niet zoveel nevenwerkingen van ondervinden.
Zoals je ziet zijn er heel wat middeltjes die je vaginale droogte kunnen verlichten. Aarzel dus niet om je probleem met je arts of apotheker te bespreken. Zij kunnen je vast verder helpen. Praat er ook over met je partner. Zo kunnen jullie er samen voor zorgen dat je vaginale droogte je plezier tussen de lakens niet vergalt!
Lees meer
Lees minder
Vaginale droogte
Voor veel vrouwen vormt de pijn tijdens het vrijen het grootste probleem. Hier volgen enkele tips die de pret in bed hopelijk kunnen verbeteren:
- Drink voldoende water om de vochtbalans in het lichaam optimaal te houden
- Zorg ervoor dat je tijdens het vrijen voldoende opgewonden bent. Een uitgebreid voorspel kan je hierbij helpen. je lichaam zal op de seksuele prikkels reageren en je vagina wordt vochtiger. Schaam je hier niet voor en neem je tijd!
- Gebruik een glijmiddel. Dit is een eenvoudig maar doeltreffend hulpmiddel om pijn bij het vrijen te verminderen. Best een glijmiddel op waterbasis gebruiken.
- Stop het vrijen als je pijn hebt. "Doorbijten" kan niet de bedoeling zijn en zal je lichaam nog meer doen samentrekken. Vertraag, haal de druk weg en gebruik glijmiddel.
- Vrij eens zonder penetratie.
Vermijd het gebruik van geparfumeerde producten voor de verzorging van de vagina. Dagelijks wassen met lauw water is voldoende.
Regelmatige lichaamsbeweging en fysieke activiteit helpen de hormoonhuishouding.
Stop met roken. Roken vermindert de doorbloeding, ook ter hoogte van de vagina. Bovendien verlaagt roken de oestrogeenspiegels.
Ben je met deze tips niet geholpen? Ga dan eens langs bij je huisarts.
Lees minder
Lees meer