Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Anabolica

Anabolica

Anabole steroïden zijn steroïden afgeleid van het mannelijke hormoon testosterone. Testosteron is het belangrijkste mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de opbouw van eiwitten en voor de secundaire geslachtskenmerken. Dit zijn de lichamelijke kenmerken die zich pas tijdens de puberteit ontwikkelen. Anabolica worden omwille van hun eiwitopbouwende eigenschappen gebruikt.

Artsen kunnen anabolica o.a. voorschrijven bij bepaalde types van bloedarmoede, bij mannen met ernstige osteoporose die te weinig mannelijk hormoon aanmaken. Na lange herstelperiodes of zware chirurgische ingrepen of ernstige verwondingen kunnen ze o.a. toegepast worden omwille van hun versterkend effect. In hoge dosis worden ze soms bij borstkanker gebruikt.
Anabolica worden meestal via injectie toegediend volgens bepaalde schema's. De injectie moet altijd in de spier gebeuren.

Bij het gebruik van anabole steroïden komen vaak nevenwerkingen voor zoals o.a.: vermannelijking bij vrouwen (toename van lichaamsbeharing, baardgroei, verlaging van de stem) en verhoogde geslachtsdrift (langdurige erectie) bij mannen.