Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Bèta2-mimetica

Bèta2-mimetica

Bèta2-mimetica zijn geneesmiddelen die de luchtwegen in de longen wijder maken. De ademhaling wordt hierdoor beter, kortademigheid vermindert en benauwdheid op de borst verdwijnt.
Deze geneesmiddelen worden meestal  ingeademd, maar er bestaan ook tabletten en siroop om via de mond in te nemen. De ingeademde vormen zijn binnen enkele minuten werkzaam. Er bestaan kortwerkende en langwerkende luchtpijpverwijders. De Bèta2-mimetica kunnen via verschillende inhalatiesystemen toegediend worden: dosisaërosol (puffer), turbohaler, diskus, druppels via aërosol... Dikwijls worden ze samen gebruikt met een corticosteroïd (cortisone). Het Bèta2-mimeticum dient dan om de luchtwegen open te maken en het corticosteroïd om de ontsteking tegen te gaan.

Algemene regel :
Gebruik altijd eerst het Bèta2-mimeticum, en pas daarna het Corticosteroïd. Als er ook een corticosteroïd gebruikt wordt, is het best deze voor het eten te gebruiken. Het is belangrijk om na het gebruik de mond te spoelen, het spoelwater uit te spuwen en water na te drinken. Zo voorkomt men schimmelinfecties.

Artsen kunnen Bèta2-mimetica voorschrijven bij de behandeling van Astma en COPD.

Bèta2-mimetica kunnen lichte nevenwerkingen vertonen zoals trillende vingers, slapeloosheid, versnelde hartwerking en onrust.