Psoriasismiddelen zijn geneesmiddelen die bij Psoriasis toegepast kunnen worden.
Corticosteroïden kunnen plaatselijk toegepast worden, maar nooit systemisch (d.w.z. via de mond ). Ze hebben een ontstekingsremmend effect. Deze corticosteroïden worden soms gecombineerd met middelen die het doordringen door de huid bevorderen, zoals salicylzuur. De corticosteroïden kunnen voor uiteenlopende doeleinden aangewend worden en worden daarom elders besproken.
Vitamine D-analogen, zoals Calcipotriol en Calcitriol, kunnen lokaal aangebracht worden. Hun werkingsmechanisme is nog niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk treedt een remming op van de aanmaak van huidcellen en ontwikkelen de huidcellen, die wel ontstaan, zich beter.
Inwendige geneesmiddelen zoals acitretine, methotrexaat en ciclosporine zijn krachtig, maar hebben pas na enkele maanden zichtbaar effect.
Acitretine, een afgeleide van vitamine A-zuur, werkt ontstekingsremmend en stabiliseert de huidvorming en de celdeling.
Methotrexaat is ontstekingsremmend en remt de celgroei. Bij psoriasis is er ook sprake van een toegenomen celdeling, die door de methotrexaat wordt genormaliseerd.
Ciclosporine vermindert de afweerreactie tegen de eigen huidcellen en remt de ontsteking.
Puva-therapie wordt ook bij Psoriasis toegepast. Hierbij staat de P voor Psoralenen en UVA voor het UVA-licht. Bij deze behandeling wordt de huid eerst uiterst gevoelig gemaakt voor het UVA-licht d.m.v. psoralenen. Vervolgens wordt de huid blootgesteld aan ultraviolet-A-licht (UVA). Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beinvloed, evenals de ontsteking van de huid. Therapie met UVB-licht behoort ookt tot de mogelijkheden.
Etanercept werkt door te binden aan TNF (tumour necrosis factor) dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de ontstekingsreactie bij psoriasis. Aan etanercept gebonden TNF kan niet binden aan de TNF-receptor en dus komt de ontstekingreactie niet op gang. Hoewel etanercept slechts een vrij specifiek onderdeel van het afweersysteem beïnvloedt wordt het middel niet voorgeschreven bij mensen met actieve infecties of een verhoogd risico op infecties
Adalimumab is ook een TNFalpha remmer. Dit geneesmiddel remt het ontstekingsproces.
Infliximab werkt ook op TNFalpha in. Het ontstekingsproces wordt bijgevolg geremd.