Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Combinatie ACE-inhibitor en calciumantagonist en diureticum

Combinatie ACE-inhibitor en calciumantagonist en diureticum

ACE-inhibitoren, ook ACE-remmers genoemd, zijn geneesmiddelen die de werking van Angiotensine Converting Enzym (ACE) remmen. Deze ACE-inhibitoren blokkeren  in het bloed dus dat enzyme (soort katalysator) dat het hormoon angiotensine-I omzet in angiotensine-II. Het angiotensine-II zorgt  ervoor dat bloedvaten zich vernauwen. Als er minder angiotensine-II kan aangemaakt worden, zullen de bloedvaten wijder worden, waardoor de bloeddruk kan dalen en het hart het bloed gemakkelijker kan rondpompen.De ACE-remmers zorgen ook voor een verhoogde water- en zoutuitscheiding.

Calcium komt tussen bij de samentrekking van de spieren. Calciumantagonisten verslappen de spieren en verwijden de bloedvaten zodat het bloed goed kan stromen. Zij zorgen ervoor dat de bloeddruk daalt, dat de hartslag daalt en dat de zuurstoftoevoer naar het hart verbetert.

Diuretica of vochtafdrijvers zorgen ervoor dat de nieren overtollig vocht verwijderen via de urine. Hierdoor neemt de druk in de bloedvaten af en daalt de bloeddruk.

Artsen kunnen de combinatie van een ACE-inhibitor, een calciumantagonist en een diureticum voorschrijven bij de behandeling van hoge bloeddruk.