Mannenhuid versus vrouwenhuid
In tegenstelling tot de tere vrouwenhuid is de mannenhuid meestal dikker en vetter. Een mannenhuid is over het algemeen 20% dikker en bevat meer collageen en elastine dan die van een vrouw. Daardoor krijgen mannen minder snel rimpels. Wil je er als man toch langer jong uitzien, dan is het belangrijk om net als vrouwen te investeren in een goede dagverzorging en een degelijke zonbescherming.
Heel wat mannen hebben als het op scheren aankomt wel een gevoelige huid. De huid vraagt dan om extra bescherlming en verzorging zowel tijdens als na het scheren.
Lees meer
Lees minder
Zonbescherming: verzorging
- Gebruik een zonneproduct met een voldoende hoge factor. Deze kies je naargelang je huidtype en, indien je op vakantie gaat, de bestemming. Een hogere factor is altijd beter. Je zult dan nog steeds bruin worden, maar minder snel.
- Gebruik best een apart zonneproduct voor lichaam en gelaat. De producten voor het gelaat kies je naargelang je huidtype (droge huid, gemengde huid, …). Vraag advies aan je apotheker.
- Acné wordt mogelijk tijdelijk beter wanneer de zon schijnt, maar daarna wordt acné des te erger. Het is dus heel belangrijk om een hoge zonbescherming te gebruiken. Er bestaan zonneproducten specifiek voor een acnéhuid. Vraag raad aan je apotheker.
- Vermijd blootstelling aan de zon op het warmste moment van de dag (van 11u tot 16u).
- Draag beschermende kledij (hoed, zonnebril, T-shirt).
- Stel baby’s en jonge kinderen nooit bloot aan direct zonlicht.
- Smeer je zonneproduct steeds 20 minuten voordat je naar buiten gaat, in. De zonnefilter heeft namelijk even tijd nodig om in de huid te dringen en zijn werk te gaan doen.
- Smeer om de 2 uur opnieuw en smeer het zonneproduct voldoende dik. Om het beschermingsniveau te halen, moet je 2 mg product/cm2 huid aanbrengen. Dit komt overeen met ongeveer 36 g (6 flinke koffielepels) zonnecrème voor het lichaam van een volwassene.
- Bescherm je op wintervakanties ook tegen de zon. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor je sneller kunt verbranden.
- Wanneer je gaat zwemmen gebruik je best een waterproof zonneproduct. Droog je na het zwemmen onmiddellijk goed af. Smeer je daarna opnieuw in.
- Voor kinderen is het belangrijk dat u een zonneproduct gebruikt met een minerale filter. Hierdoor zal het zonlicht weerkaatst worden en niet in de huid dringen. Zonneproducten met een minerale filter blijven wit op de huid. Vraag advies aan je apotheker.
- Denk aan je lippen. Er bestaan lippensticks met een hoge beschermende zonnefactor. Vergeet deze niet wanneer je op vakantie gaat (ook bij wintersportvakanties).
- Een zonnebank geeft ook UV-straling. Gebruik zeker een zonneproduct met een hoge factor wanneer je onder de zonnebank gaat.
- Wanneer je geneesmiddelen inneemt die je gevoeliger maken voor de zon, dien je uit de zon te blijven en/of een hoge zonnefactor te smeren. Vergeet je handen niet. Vraag je apotheker om advies.
- Het is belangrijk om elk jaar een nieuw zonneproduct te kopen, ook wanneer de verpakking nog niet leeg is. Na opening verliest het product stilaan zijn werking.
- Het is mogelijk dat je van bepaalde zonneproducten last krijgt van je ogen (jeuken, tranen, prikken). Sommige zonneproducten bevatten namelijk de stof octocryleen. Er bestaan zonneproducten waar deze stof niet in zit. Vraag raad aan je apotheker. Je kunt soms ook wat last krijgen van de ogen door de aanwezigheid van parfum. Kies dan voor een zonneproduct zonder parfum.
- Als je overdag in de zon bent geweest, gebruik je best ’s avonds aftersun, ook wanneer je geen zonnebrand hebt opgelopen. Dit zal de huid goed hydrateren en voeden.
Veilig zonnen: 10 tips
10 tips van Vlaamse Kankerliga:
- Ken je huidtype en houd er rekening mee.
Vooral mensen met huidtype 1, maar ook met huidtype 2, moeten extra voorzichtig zijn.
Huidtype 1
Zeer lichte huid, sproeten, rossig of lichtblond haar, lichte ogen
Verbrandt zeer snel, wordt altijd rood, bruint nooit
Huidtype 2
Lichte huid, goudblond haar, lichte ogen
Verbrandt snel, wordt altijd rood, bruint soms licht
Huidtype 3
Lichtgetinte huid, donkerblond of bruin haar, vaak donkere ogen
Verbrandt zeer zelden, wordt soms rood, bruint gemakkelijk
Huidtype 4
Getinte huid, donker haar, donkere ogen
Verbrandt bijna nooit, wordt niet rood, bruint zeer goed
Huidtype 5
Donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen
Verbrandt zelden, bruint zeer goed
Huidtype 6
Zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen
Verbrandt bijna nooit, huid wordt donkerder
- Gebruik steeds een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer je in, ten minste 15 à 30 minuten voor je naar buiten gaat. Ga zorgvuldig te werk zodat je geen lichaamsdelen vergeet. Eén keertje smeren voor de hele dag volstaat uiteraard niet, smeer om de twee uur. Het is ook belangrijk dat je de zonnecrème voldoende dik smeert.
- Vermijd intensieve blootstelling aan de zon, vooral tussen 11 en 15 uur, want de UV-straling is dan het grootst.
- Raadpleeg het weerbericht om de voorspelde UV-index te kennen en hou er rekening mee.
- Draag beschermende kleding.
- Zonneproducten zijn geen garantie dat de zon geen schade kan aanrichten. Als je lange tijd in de zon blijft, kun je toch nog verbranden. Er bestaat een duidelijk verband tussen het aantal keer dat iemand verbrandt in de zon en melanomen.
- Lig niet te 'bakken' in de zon maar beweeg liever. Ga wandelen, fietsen...; zo verandert de invalshoek van de zon op de huid voortdurend en is de kans op verbranding drie keer kleiner. Insmeren blijft zeker noodzakelijk.
- Draag een goede zonnebril: noch donkere glazen, noch een hoge prijs zijn een garantie voor een goede bescherming. Een goede bril vermeldt dat hij conform is met de EU-normen: hij heeft glazen die 60 tot 90% van de stralen wegfilteren. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken).
- Bescherm je ook tijdens de wintervakantie in de bergen. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor je sneller kan verbranden. In hoger gelegen streken is de UV-straling minder gefilterd door de atmosfeer. Gebruik best een hoge beschermingsfactor. Vergeet de lippenzalf met UV-filter en de zonnebril niet.
- UV-stralen worden niet door water tegengehouden, dus kun je ook verbranden in het water. Gebruik waterproof zonnecrème als je gaat zwemmen. Een natte huid is gevoeliger, droog je huid dus steeds goed af na een zwembeurt en smeer je terug in.
Zonnebank
Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de zonnebank. Het verhoogt het risico op huidkanker, waaronder ook melanomen. Sinds 1 augustus 2008 werd de wetgeving op de zonnebanken in ons land verstrengd. Jongeren onder de 18 en mensen met huidtype 1 mogen geen toegang meer krijgen tot de zonnebank. De onthaalverantwoordelijke van de zonnebank is ook verplicht om het huidtype van de klant te bepalen. De duur, de intensiteit en de frequentie van de zonnebankbeurten moeten aan het huidtype worden aangepast. Na de eerste zonnebankbeurt moet je minstens 48 uur wachten tot de volgende beurt. Bij de volgende beurten moet een minimuminterval van 24 uur worden gerespecteerd. Je bent ook verplicht om tijdens het zonnebanken een beschermende uv-bril te dragen.
Lees minder
Lees meer