Mantelzorgers die de zorg opnemen voor personen met dementie zullen het unaniem eens zijn dat dit niet zo evident is en vaak meer belastend is dan ze verwacht hadden. Zelfzorg is dan ook geen luxe maar een noodzaak voor hen. Het stelt de mantelzorgers in staat om de zorgtaken vol te houden en tegelijk hun eigen welzijn te behouden. We geven je een paar tips om ook jezelf niet voorbij te hollen tijdens het “mantelzorgen”.
- Neem pauzes: Zorg voor tijd voor jezelf, zelfs als het maar kort is. Een frisse geest helpt je beter voor je dierbare te zorgen.
- Vlucht niet weg van gevoelens, laat ze toe. Houd eventueel een dagboek bij om je gevoelens en gedachten neer te schrijven. Spreek over je gevoelens met iemand die je vertrouwt.
- Elke situatie is anders. Probeer niet teveel te vergelijken met wat anderen overkomt.
- Gezonde levensstijl: Eet gezond, slaap voldoende en blijf actief. Het lijkt simpel, maar het helpt je energie op peil te houden.
- Doe niet alles alleen. Zorgen voor iemand met dementie is zwaar. Accepteer hulp als men die aanbiedt: het is oké om hulp te aanvaarden.
- Meer zelfs, schakel tijdig hulp in, Laat de zorg ook eens over aan anderen (familie, vrijwilligers, oppasdiensten, …).
- Vergeet ook de professionele hulp niet: de huisarts en andere hulpverleners kunnen veel voor u betekenen. Overleg met hen. Zeker als bepaalde symptomen verergeren, veranderen of als nieuwe symptomen optreden. Aarzel nooit hulp te vragen. Je kunt thuis hulp krijgen, maar er zijn ook opvangmogelijkheden in verzorg- en verpleeghuizen.
- Voorkom isolement: zorg dat je de nodige sociale contacten behoudt. Het hebben van steun van anderen heeft immers een enorme impact op je veerkracht. Als mantelzorger loop je het risico je geïsoleerd te voelen als al je tijd en energie gericht zijn op zorgtaken. Ook daarom is het belangrijk niet alles alleen te doen.
- Leg anderen uit dat dementie de oorzaak kan zijn van gedragsproblemen. Veel mensen denken bij dementie aan geheugenproblemen maar weten niet dat er ook problemen met het gedrag kunnen ontstaan. Een beetje uitleg is dan nuttig. Bespreek moeilijk gedrag met de arts. Soms zijn er eenvoudige oplossingen.
- Probeer nog te genieten van mooie momenten samen zoals een wandeling, een spelletje,… op deze manier bouw je samen nog herinneringen op voor de momenten dat dit allemaal niet langer kan.
Denk je nu, allemaal mooi en wel, maar ik wil voor mijn dierbare zorgen. Ik weet het best wat goed voor hem/haar is. Denk dan eens na over het volgende: wanneer mantelzorgers goed voor zichzelf zorgen, zijn ze beter in staat om hoogwaardige zorg te verlenen. Hou hier rekening mee, je zal meer energie, geduld en emotionele stabiliteit hebben om te reageren op de behoeften van je dierbare. Dus zelfzorg is in feite zorg voor je dierbare!