Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Alfa-blokkers

Alfa-blokkers

Artsen kunnen Alfa-blokkers voorschrijven bij  Prostaatvergroting en bij Hoge bloeddruk . Prazosine wordt ook bij het Fenomeen van Raynaud gebruikt.

Bij prostaatvergroting ontspannen Alfa-blokkers de spieren in het gebied van de blaashals en prostaat. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

Alfa blokkers hebben een bloedvatverwijdend effect. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag. Daarom kunnen Alfa-blokkers bij  hoge bloeddruk gebruikt worden, ze worden echter niet als eerste keuze bij hoge bloeddruk toegepast. Meestal worden ze met andere geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk gecombineerd.

De Alfa-blokkers maken een vernauwing van de bloedvaten onmogelijk. Dit kan, zeker in het begin van de behandeling, snelle bloeddrukdalingen bij bijvoorbeeld snel opstaan (orthostatische hypotensie) veroorzaken. Het bloed zakt "in de benen" weg. Dit kan duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en een (sterk) verminderd zicht tot gevolg hebben. Je kan zelfs flauwvallen