Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Galzouten

Galzouten

Galzouten zijn een onderdeel van gal. Dit it is een groengeel spijsverteringssap dat door de lever wordt aangemaakt. In de galblaas wordt de gal opgeslagen tot het nodig is voor de spijsvertering.Gal zorgt ervoor dat cholesterol, vetten en vitaminen in vetrijk voedsel gemakkelijker oplosbaar worden en zo beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. 

Wanneer er voedsel in de dunne darm komt, zorgen een reeks signalen dat de galblaas zich samentrekt en de sluitspier (de sfincter van Oddi) zich opent. De gal stroomt vervolgens uit de galblaas in de dunne darm, vermengt zich met de darminhoud en bevordert de spijsverteringstaken. Een groot deel van de in de galblaas opgeslagen galzouten wordt afgescheiden in de dunne darm. Ongeveer 90% van de galzouten wordt opnieuw opgenomen in de bloedsomloop door de wanden van het onderste deel van de dunne darm. Vervolgens haalt de lever de galzouten uit het bloed en scheidt ze opnieuw uit in de gal. De galzouten in het lichaam doorlopen deze cyclus ongeveer 10 tot 12 keer per dag. Elke keer komen kleine hoeveelheden galzouten in de dikke darm terecht, waar deze door bacteriën worden afgebroken. Een deel van de galzouten wordt opnieuw in de dikke darm opgenomen, de rest wordt met de ontlasting uitgescheiden.

Galzouten kunnen o.a bij galstenen gebruikt worden, indien er na het verwijderen van de cholesterolstenen nog kleine restjes achterblijven.