Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Nitraten

Nitraten

Nitraten zijn geneesmiddelen die een aanval van Angor of angina pectoris kunnen voorkomen of onderdrukken. Angor is een drukkend gevoel of soms zelfs stekende pijn achter het borstbeen. Het treedt op als de hartspier onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt om naar behoren te kunnen functioneren. Angor is bijna altijd een gevolg van een vernauwing van de kransslagaders, dit zijn de slagaders die het hart zelf van bloed en zuurstof voorzien. Nitraten kunnen ook toegepast worden bij plotse hoge-bloeddrukopstoten (hypertensie-opstoten) en bij acuut longoedeem (vochtophoping  in het weefsel tussen de longblaasjes en de bloedvaten).

De Nitraten zorgen o.a. door een verslapping van de vaatspieren voor een betere doorbloeding en dus ook voor een toegenomen zuurstofvoorziening. 

De geneesmiddelen die tijdens een aanval van angor gebruikt worden, moeten snel opgenomen worden. Meestal zijn dit tabletten die onder de tong opgezogen worden, en zo vrijwel onmiddellijk hun werking kunnen beginnen. Er bestaan ook sprays om onder de tong te spuiten.  Het is dus raadzaam om zulke tabletten of sprays altijd op zak te hebben. Het is ook heel belangrijk om de tabletten in hun originele verpakking te bewaren en hun houdbaarheidsdatum te controleren.

De geneesmiddelen die preventief werken, bestaan in tabletten om via de mond in te nemen of onder de vorm van pleisters om op de huid te kleven. Bij deze pleisters wordt meestal een tijdsinterval geen pleister gekleefd om te voorkomen dat er gewenning of tolerantie aan het geneesmiddel ontstaat.