Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Baarmoederhals dysplasie

Baarmoederhals dysplasie

Baarmoederhals dysplasie

Vrouwen laten best driejaarlijks een uitstrijkje nemen. Meisjes vanaf 12 tot 26 jaar kunnen zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV is een erg besmettelijk virus dat wordt overgedragen via seksueel contact en dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Specifieke vragen?
Wat is baarmoederhalsdysplasie?

Bij baarmoederhalsdysplasie is er een abnormale cellengroei van de slijmvlieslaag van de baarmoederhals. Baarmoederhalsdysplasie wordt onderverdeeld in verschillende stadia gaande van CIN I (lichte dysplasie) tot CNI III (ernstige dysplasie).

Wanneer baarmoederhalsdysplasie niet tijdig behandeld worden kan het zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Vandaar het belang van een vroegtijdige opsporing. Onderzoek gebeurt via een papuitstrijkje. Hierbij wordt cellen van de baarmoedermond afgeschraapt, die vervolgens in het laboratorium worden onderzocht. Bij het aantreffen van abnormale cellen wordt een nieuw uitstrijkje genomen of wordt er een colposcopie uitgevoerd. Een colposcopie is een kijkoperatie waarbij een stukje weefsel van de baarmoeder wordt genomen voor verder onderzoek.

Voor een vroegtijdige opsporing laten vrouwen best driejaarlijks een uitstrijkje nemen. Meisjes ,vanaf 12 jaar tot 26 jaar, kunnen zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV is een erg besmettelijk virus dat wordt overgedragen via seksueel contact en dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

De behandeling van baarmoederhalsdysplasie is afhankelijk van de ernst van de aandoening. De abnormale cellen kunnen vernietigd of weggesneden worden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: