Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Quarter-life crisis

Quarter-life crisis

 

Een quarter-life, of "kwart leven", crisis ... Als het je overkomt, gebeurt dat meestal in de tweede helft van je twintiger óf begin dertiger jaren. De moeder aller vragen: "wat wil ik eigenlijk doén met mijn leven?!" doemt op en kan je angst inboezemen. "Wie ben ik eigenlijk?!". Niet leuk, maar niet getreurd – vanuit de apotheek geven we je graag wat tips en gidsing mee!

 

Relativeer

Niet iedereen weet perfect wat hij/zij wil doen wanneer ze hun volwassen leven, na het studeren, aanvangen. Hoe kan het ook? Je leven verandert wanneer je je na het studeren op de arbeidsmarkt begeeft. Plots moet je gaan werken, heb je maar 2 dagen weekend, spendeer je veel meer tijd met je collega's dan met je (studenten)vrienden, je moet een huishouden runnen, je bent snel moe ... Voor je het weet is je vrije tijd vooral ingevuld met dingen die je móét doen en erna uitgeteld Netflix kijken.

 

Daar tegenover staat wat we zien op onze telefoon: door alle picture perfect moments van kennissen, vrienden en influencers op sociale media lijkt het alsof we continu, elke dag, de tijd van ons leven moeten hebben, perfect in lijn met onze innerlijke levensdoelen en –missies.

 

Je zou voor minder je beginnen zorgen maken dat je iets "mist" in je dagen of leven. Levensdoelen en –missies? Wat zijn die zelfs? Een goede tip is allereerst: relativeer! Niemand is continu bezig met hun "hogere levensdoelen" en ook: niemand is continu gelukkig. Dat bestaat niet. Het is heel normaal om af en toe gewoon triest of ongelukkig te zijn. Daar is niets mis mee en daar moet je ook niks achter zoeken. Ups and downs: zo is het nu eenmaal. Koester de ups, wees mild voor jezelf tijdens de lows. Zoek verbinding met anderen, dat maakt alles dragelijker.

 

Sociale media detox

Om terug vooral je éigen stem te horen in je hoofd en je eigen innerlijke raadgeving plaats te geven om zich te laten horen, raden we je het volgende aan: verwijder alle sociale media apps eens van je telefoon, voor tien dagen. Je wordt veel sneller en slinkser beïnvloed door anderen dan je denkt, zeker door allerhande coaches of andere personen die je via sociale media allerlei dingen proberen te verkopen.

 

Schrijf

Waarvoor ben je bang? Een quarter-life crisis komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar wordt meestal naar de oppervlakte gedreven door onderhuidse angsten of gemis. Wat mis je in je leven, waarvan zou je meer willen, waarvan minder? Wat "zou" je volgens jezelf moeten doen, of al gedaan hebben, en wíl je dat eigenlijk wel?

 

Schrijf eens wat paragrafen over de volgende zaken:

 

  • Ben ik tevreden met mijn sociale leven? Heb ik een paar goede vrienden, die ik genoeg zie? Op welke manieren kan ik eventueel meer contact met hun in mijn leven verweven? (als ze ver van je af wonen, denk dan aan: brieven schrijven, Skypen, samen online gamen ...)
  • Ben ik tevreden met mijn job? Voor hoeveel jaar wil ik dit werk nog doen? Welke andere carrière spreekt me eventueel aan?
  • Tijdens welke delen van mijn dag, ben ik echt "mijzelf"? Welke delen van mijn dag zijn van mij? Misschien beoefen je een hobby waar je helemaal in opgaat, misschien maak je een paar keer per week een fixe wandeling alleen ... Als je zo geen momenten hebt, denk eens na wat deze voor jou kunnen zijn. Zo'n "me-time" momenten zijn belangrijk! Dit kan even goed wekelijks op koffiedate gaan met jezelf en een goed boek zijn.
  • Waarvan ben ik bang? En: zijn dit mijn angsten, over hoe ik mij voel; of gaan ze vooral over de meningen van anderen, en wat anderen van mij, mijn leven, mijn keuzes zouden kunnen denken? Waarom ben ik daar bang voor?

 

Toewijding: denk niet aan "je hele leven", denk aan "nu"

 

Als je jezelf bij elk ding in je leven de vraag stelt "wil ik hier heel mijn leven mee bezig zijn?", "wil ik hier heel mijn leven werken?", "wil ik heel mijn leven hier wonen/met deze partner?", dan is het normaal dat je daar wat angst bij voelt. Wat als de relatie misloopt? Wat als de job saai wordt? Wat als je nooit "beter" wordt in je hobby ... Hieronder zit de grote angst: "wat als dit een fout is; wat als ik een vergissing/foute keuze maak?"

 

De waarheid is ... dat je dat niet op voorhand kan weten. Je kan niet weten of je relatie ooit fout zal lopen, je kan niet weten of je job je binnen 3 jaar nog steeds vervult.

 

Je kan alleen maar kijken naar hoe je je nu voelt.

 

Hoe voelen deze vragen, of perspectieven:

  • "Wat als ik, vanuit vertrouwen in mezelf en op mijn gevoel, voluit kan gaan voor de zaken in mijn leven die nú goed voelen?"
  • "Wat als ik, met nieuwsgierigheid, mij kan verdiepen in de dingen die mij nú interesseren?"
  • "Wat als ik kan vertrouwen op de passies die ik nu voel?"
  • "Wat als ik vrede probeer te nemen met dat ik de toekomst niet kan voorspellen, en in die onzekerheid, een beetje controle leer loslaten? Wat als ik mezelf leer vertrouwen, hier en nu? Wat als ik leer dat naar mijn innerlijk gevoel luisteren oké is?"

 

Deze perspectieven maken je wereld en tijd onmiddellijk een beetje kleiner en behapbaarder. Het brengt je blik terug naar het hier en het nu, weg van de zorgen van 5 jaar later. Experimenteer met de schrijf-onderwerpen die we je gaven in deze tip, breng wat innerlijke rust in je dagen, en weet dat níét weten, ook helemaal oké is.

 

Als je downs wel erg lang duren en je er zelf moeilijk uitgeraakt, weet dat professionele hulp beschikbaar is. Als je gedachten je angst en paniek inboezemen, kan het nodig zijn om hulp te zoeken. Dit is helemaal oké! Je hoeft niet alles alleen te doen.