Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Gezond A-Z - Onderzoeken - Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie

Wat is een lumbaalpunctie?

Een lumbaalpunctie wordt ook wel een ruggenprik genoemd. Tijdens dit onderzoek wordt er in de onderrug hersenvocht weggenomen via een dunne holle naald. Hersenvocht is het vocht dat rond de hersenen en het ruggenmerg heen zit. Bij sommige aandoeningen verandert de samenstelling  ervan. Via dit onderzoek kan ook de druk van het hersenvocht gemeten worden. Een arts kan een lumbaalpunctie overwegen bij ondermeer volgende aandoeningen:
  • multiple sclerose;
  • ziekte van Lyme;
  • hersenvliesontsteking;
  • bepaalde kankers.

Voorbereiding? 

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.
Indien u bloedverdunnende medicatie gebruikt moet u dit vooraf melden aan de arts of de verpleegkundige.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij of zit u rechtop. De arts zal vragen om uw rug zo bol mogelijk te maken en uw knieën op te trekken naar uw kin toe. Eerst wordt de huid ontsmet en wordt er plaatselijke verdoving toegediend. Vervolgens wordt er een dunne naald ingebracht tot in de holte waar het hersenvocht zit. Het hersenvocht wordt opgevangen in buisjes en naar het labo opgestuurd.

De punctie duurt ongeveer 15 minuten.
De eerste uren na het onderzoek zal u liggend of halfzittend moeten doorbrengen in bed. De arts zal u hierover meer instructies geven.

Mogelijke risico's en verwikkelingen? 

Uitzonderlijk kunnen volgende complicaties voorkomen:

Hoofdpijn/misselijkheid
Indien het prikgaatje lekt kunnen klachten van hoofdpijn of misselijkheid optreden. Deze klachten zullen verminderen als u een tijdje gaat liggen. Verder is het belangrijk dat u veel drinkt.

Nabloeden
Mogelijk kan het prikgaatje wat nabloeden. Meld vooraf zeker het gebruik van bloedverdunnende medicatie.

Raken van een zenuw
Tijdens het prikken kan de arts per ongeluk een zenuw raken. Dit zal een pijnscheut veroorzaken maar is ongevaarlijk.

Rugpijn
Rugpijn of napijn op de prikplaats komt zelden voor. 

Uitslag en nazorg? 

Vlak na de lumbaalpunctie moet u nog een tijdje blijven liggen. U voorziet best vervoer naar huis. Om bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn te voorkomen is het beter om de eerste dag bedrust te houden. Drink veel water om de contraststof uit het lichaam te verwijderen (minimaal 1 tot 2 liter).

De eerste dagen na de punctie moeten zware inspanningen vermeden worden. Bedrust is enkel nodig als u hoofdpijn heeft. Indien hoofdpijn of misselijkheid na enkele dagen niet vanzelf verdwijnen of wanneer u koorts maakt moet u uw arts raadplegen.

Het verslag van het onderzoek zal opgestuurd worden naar uw behandelend arts. Deze zal de resultaten samen met u bespreken. 

Zit u nog met vragen, stel ze gerust aan de verpleegkundige of aan de arts!